„Złociste frytki, w  najszybszy sposób” Wystarczy kwadrans by cieszyć się pysznymi frytkami.

W sytuacji, kiedy mamy już wybrany tłuszcz, samo smażenie frytek nie wymaga już zbyt wielkiego wysiłku.

Pokrojone w słupki ziemniaki, zalewamy zimną wodą, i odstawiamy na 15min. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Do wysokiego garnka, lub frytkownicy wlewamy wybrany tłuszcz, i rozgrzewamy go do temperatury ok.180’C

Na rozgrzany olej wrzucamy frytki , smażymy kilka minut, aż się ze złocą.

Po osuszeniu ,odsączamy na widełkach frytkownicy.

I FRYTECZKI  SĄ JUŻ DO KONSUMPCJI:)

Tak  też  stało się w naszej świetlicy, na tak zwanych zajęciach kulinarnych w dniu dzisiejszym ,przygotowaliśmy na podwieczorek  „PO MES F RITES”

Trzeba przyznać, że frytki należą do przekąsek , które dzieci uwielbiają………..:)

 

Instruktor

Elżbieta Piskorz