Jak tradycja głosi jajo króluje na wielkanocnym stole, jest ono symbolem życia i odrodzenia.Tradycja  pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga daleko w przeszłość. Czerwone pisanki mają ponoć moc  magiczną i odpędzają  złe uroki. Są symbolem serca i miłości.  W Polsce  wielkie zdobienie jajek odbywa się przed Świętami Wielkanocnymi, jedni malują je specjalnymi farbkami, inni gotują w łupinach cebuli i potem „kraszą”, czyli skrobiąc nożykiem tworząc na skorupkach rozmaite wzory, również  popularna od lat metoda zdobienia woskiem. Specjalnie wybrane jaja o bialutkich skorupkach znaczy się woskiem w wymyślne wzory, a dopiero potem wkłada do barwnej kąpieli. Po usunięciu wosku zostają na skorupkach białe dekoracje.Wyroby wykonane różnorodnymi technikami dają niesamowicie urokliwy efekt.

WIELKANOC -POLSKIE TRADYCJE W POTRAWACH

Trzeba uważać na tłuste potrawy!!!

Na polskim stole wielkanocnym królują  jaja, pieczony schab, polędwica, boczek,biała kiełbasa, pasztety i oczywiście:

biały barszcz lub żurek, wszystko to, czego nie jadło się od czasu karnawału, podczas długiego postu trwającego od środy popielcowej.

Tłustemu i ciężkiemu jedzeniu musi towarzyszyć świeżo utarty chrzan. Podaje się go ze słodką śmietaną zakwaszoną jednocześnie tradycyjną ćwikłą. Przyprawa ta, jak wiadomo, bardzo pomaga w trawieniu ciężkich potraw,

Stół wielkanocny przygotowuje się w formie zimnego bufetu.

Wszystkie potrawy ustawia się przeważnie od razu na nakrytym białym obrusem stole, na którym króluje Wielkanocny Baranek (symbol ofiary Chrystusa) w otoczeniu bab -drożdżowych i piaskowych.Wielkanocne śniadanie odbywa się po Rezurekcji.  Życzenia wielkanocne połączone z dzieleniem się „święconym”, w tym przede wszystkim- święconym jajkiem.

WIELKANOCNE MAZURKI

Prawdziwą specjalnością i wyróżnieniem polskiego wielkanocnego stołu są mazurki. Do tych specjałów używane są: daktyle,rodzynki,migdały i figi a także inne suszone owoce.

TRADYCJE TOWARZYSZĄCE WIELKANOCY, NAJWAŻNIEJSZEMU WYDARZENIU W CHRZEŚCIJAŃSKIM KALENDARZU, SĄ NIECO INNE W KAŻDYM KRAJU.

 

Instruktor:

Elżbieta Piskorz

Dom Ludowy w Tymieniu