Niezmiennie od wielu stuleci Święta Bożego Narodzenia kojarzone są z wieloma przysmakami. Dla niektórych smak świąt ukryty jest w makowcu, dla innego będzie to sernik pomarańczowy.
Jednak znaczna większość mówi o pierniku jako słodkim symbolu gwiazdki.

Polska historia piernika zaczęła się od ciasta miodowego, do którego z czasem zaczęto dodawać przyprawę korzenną. To właśnie jej zawdzięczamy zarówno smak, aromat jak i kolor pierniczków.
Przyprawa korzenna to mieszanka imbiru, cynamonu, goździków, pieprzu i gałki muszkatołowej. Jej zapach nieodzownie przywołuje w pamięci świąteczny nastrój.
Miodownik dzięki korzennym przyprawom stał się „pierny”, czyli, po staropolsku, pieprzny i stąd pochodzi nazwa piernik.

Ciasto na pierniki można robić na dwa sposoby. Pierwszy, czasochłonny, wymaga by wyrobiona masa dojrzewała nawet 3 miesiące. Drugi szybszy sposób polega na wykrawaniu ciastek lub pieczeniu piernika zaraz po jego wyrobieniu.
Najbardziej popularną formą jest oczywiście ta szybsza, z której można wycinać różne wzory. Od Mikołajów, przez choinki, gwiazdki po inne fikuśne wzorki.

Pierniki można dekorować masą lukrową, a te pieczone w formie ciast przekładać np. powidłami śliwkowymi.

Abyście i Wy mogli upiec swoje świąteczne i pyszne pierniczki podajemy poniżej prosty przepis.

SKŁADNIKI OK. 30 SZTUK
2 szklanki (320 g) mąki pszennej
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej lub DOMOWEJ)
2 łyżki masła
1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
około 1/4 szklanki ciepłego mleka

PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche (możemy nie wykorzystać całego mleka). Dokładnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 12 minut, w zależności od grubości.

Życzymy udanej zabawy przy wypiekach i Smacznego!!!

Instruktor Marcelina Ciach