W Domu Kultury w Dobrzycy trwa kontynuacja cotygodniowego cyklu Kuchnie Świata. W tym tygodniu zmierzyliśmy się z kuchnią śląską. 

Dzieci szukając informacji o regionalnych potrawach Śląska wybrały tradycyjne kluski do przygotowania. Dzielnie podjęły się obrania ziemniaków, a z pomocą instruktora zostały ugotowane. Wykorzystując czas jaki potrzebny był na wystudzenie pyrów odbyły się krótkie zajęcia sportowe.

Z małą pomocą dzieci zagniotły ciasto na kluski śląskie i z chęcią przystąpiły do ich robienia. Radość z robienia dziurek paluszkami była ogromna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugotowanym kluskom towarzyszył sos pieczarkowy, który również w całości przygotowały nasze zdolne zuchy.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnie śląską uważamy z poznaną i jak najbardziej smaczną. Zapraszamy w następną środę na kolejne zmagania kulinarne.