Dnia 13-14 lipca 2019r. odbyła się IV Edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus  Spectabilis w  Dobrzycy. Tak jak w ubiegłym roku Drużyna składająca się z Instruktorów GOK Będzino, przygotowała prezentację do oceny Jury trzy potrawy:

DANIE GŁÓWNE

Pink-Salad z kwiatem fuksji

PRZYSTAWKA

Zupa krem z kalafiora ,muśnięta płatkami róży

DESER

Babeczki różane

Kolorystyka potraw,jak i stroje ,w których prezentowała się drużyna,odzwierciedlały kolor lila -róż,ponieważ tegoroczny festiwal ,odbył się pod hasłem :

KWIATY W KOLORZE  LILA- RÓŻ

Oznaczało to: że na większości talerzach zagościły m.in: lawendy, róże, fuksje, oraz inne kwiaty występujące w tej kolorystyce. Podczas festiwalu, drużyna nasza miała możliwość  poznać, pełną gamę kwiatów jadalnych.  Oprócz kulinarnych zmagań czterech drużyn, odbyły się prelekcje i wykłady na temat pielęgnacji roślin. Odbył się konkurs florystyczny ,który towarzyszył nam podczas całego festiwalu, w dekoracji stoisk, czy talerzy.

13- lipca nasza drużyna przygotowała 3-dania konkursowe za które ZUPA KREM Z KALAFIORA , MUŚNIĘTA  PŁATKAMI RÓŻY  otrzymała III MIEJSCE

14- lipca to drugi dzień zmagań kulinarnych,gdzie drużyna wybrała potrawę do degustacji, dla publiczności,była to:

PINK- SALAD   z kwiatem fuksji

W głosowaniu, bardzo małą ilością, bo tylko  2-głosów otrzymaliśmy III MIEJSCE.

Podczas pokazów kulinarnych, drużyny zaprezentowały jak zwykłe i niezwykłe dania można wyczarować z kwiatów jadalnych.

Wszystkie drużyny otrzymały podziękowanie, od mistrzów kulinarnych, za to: iż podjęły się temu wyzwaniu.

Dla nas!!! było to kolejne doświadczenie ,oraz wzbogacenie wiedzy kulinarnej.

Dziękuję!!! Drużynie GOK za wspólne przygotowanie potraw, oraz dekorację stoiska, a także  kulinarną zabawę.

Instruktor

Elżbieta Piskorz